Aflați mai multe despre noi și cursurile pe care le organizăm

Sănătos de Mic este un program de educație nutrițională în grădinițe, care urmărește formarea unor deprinderi alimentare și de viață corecte, încă de la vârsta copilăriei.
Pentru a asigura coerența între ceea ce învață copiii la grădinițe și ceea ce văd în familie, am invitat și părinții la ateliere dedicate înțelegerii nevoilor nutriționale particulare ale copiilor preșcolari, urmăririi dezvoltării normale a acestora și împărtășirii unor sfaturi practice despre nutriție – atât din punct de vedere al asigurării unei alimentații echilibrate, cât și din punct de vedere al promovării unor obiceiuri sănătoase, uneori împotriva preferințelor și insistențelor copilului pentru anumite alimente.
Între principalele 10 probleme de sănătate ale copiilor la această vârstă, multe au legătură cu nutriția: obezitatea și excesul ponderal sau, dimpotrivă, deficitul de dezvoltare (statural, poderal), anemia prin deficit de fier, rahitismul. Obezitatea, recunoscută ca epidemie la nivel mondial, are consecințe severe asupra dezvoltării fizice și emoționale a copiilor și reprezintă un factor de risc major pentru apariția unor patologii, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.
Nutriția copiilor preșcolari este determinantă pentru dezvoltarea și sănătatea viitorului adult, iar perioada preșcolară este critică în formarea obiceiurilor sănătoase, alimentare și de viață.
Programul este dezvoltat de Asociația SAMAS și Danone România și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratele Școlare și Direcțiile de Asistență Socială de la nivel local. Sănătos de mic este susținut de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, Societatea Română de Nutriție, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, Asociația Dieteticienilor din România, precum și de către medici și specialiști de prestigiu.
Programul este deschis și altor parteneri interesați să susțină educația nutrițională în grădinițe.
Programul “Sănătos de Mic” promovează o alimentație diversificată și echilibrată, care asigură toate principiile nutritive necesare creșterii și dezvoltării copilului.
Programul NU își propune să promoveze anumite alimente sau categorii de alimente sau să critice altele. Ținând cont de nevoile nutriționale specifice vârstei și de aspecte de sănătate publică în rândul preșcolarilor, precum obezitatea si excesul ponderal, anemia, rahitismul, programul insistă asupra necesității de a consuma 2 porții de fructe și 3 porții de legume pe zi, precum si produse lactate, cereale integrale, pește, ou și ficăței – vectori alimentari pentru nutrienți importanți ca vitaminele, fierul, calciul, zincul sau seleniul.
Programul promovează și o hidratare corectă, dar și activitatea fizică.
Vârsta preșcolară și primele clase de școală sunt esențiale pentru:
- dezvoltarea fizică: acumulare de capital osos și muscular, creștere (5 – 6 cm/ an), dentiție, forță, mobilitate.
Acumularea de calciu în sistemul osos este de 2 ori mai rapidă decât creșterea în greutate. În România, circa 20% dintre copiii preșcolari prezintă sechele de rahitism.
- dezvoltarea psiho-cognitivă: coordonare, învățare, autonomie, socializare
- formarea deprinderilor alimentare și de viață
Pentru viitorii ani ne dorim extinderea programului Sănătos de mic în grădinițele din toată țara, nu excludem pe viitor și implementarea lui în școli.
• Formarea de cadre didactice și medicale din grădinițele de stat;
• Formarea competențelor de utilizare a informațiilor primite în activitatea didactică de predare - învățare - evaluare;
• Introducerea informațiilor despre nutriția sănătoasă în curriculum preșcolarilor;
• Activități pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul părinților, publicului larg și activități științifice;
• Ateliere de gătit sănătos cu părinții și copiii (atât în grădinițe, cât și online);
• Conferințe pentru părinți, cu specialiști în nutriție, psihologie, sport și educație fizică;
• Workshop-uri pentru cadrele didactice și medicale din grădinițe, participare la conferințe de profil (nutriție, medicină pediatrică, educație timpurie etc.)
• Simpozioane, sesiuni de comunicări, focus-grupuri, mese rotunde organizate cu experți, cadre didactice și medicale din grădinițe și părinții copiilor preșcolari;
• Ateliere de gătit online transmise, live, pe Facebook – “Azi gătim cu Dia”, “Spune-mi ce ai în frigider ca să-ți spun ce să gătești”, rețete sănătoase pregătite de micii bucătari Filip și Antonia - canalul de YouTube Sănătos de mic
Materialele sunt elaborate de experți (medici, nutriționiști, specialiști în educație timpurie și psihopedagogie) și validate de comitetul științific format din personalități prestigioase, reprezentând societățile medicale și instituțiile de învățământ, respectiv, de sănătate publică relevante.
Recomandările nutriționale pentru vârsta preșcolară derivă din recomandările internaționale și naționale. Informațiile despre dezvoltarea fizică normală sunt derivate din documentele elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și EFSA.
Asociația SAMAS are a experiență în educația părinților în perioada primilor ani de viață ai copiilor lor, dar și în specializarea de cadre medicale care să facă acest lucru. Asociația SAMAS a creat prima comunitate de Educatori Perinatali din țară, sperăm ca și acest program să poată fi dezvoltat la nivel național.
Asociația SAMAS este o organizație non profit, toate programele sociale sunt gratuite pentru beneficiari. Cu toate acestea, pot fi anumite componente din program care pot avea costuri. În cazul Sănătos de mic, acestea sunt:
• Ghidul pentru părinți Sănătos de mic – 35 de lei
• Căpitanul Farfurie – 50 de lei
• Pachet educațional Ghid pentru părinți și jocul Căpitanul Farfurie – 75 de lei
Fiecare grădiniță beneficiază de un atelier de gătit gratuit în format față în față. Dacă există mai multe cereri pentru astfel de ateliere la aceeași grădiniță, acestea se vor putea desfășura contra cost.
Pentru a solicita atelier de gătit în grădiniță, vă rugăm să ne trimiteți un email pe contact@sanatosdemic.ro.
Sănătos de mic poate fi implementat și în cadrul grădinițelor particulare, acestea beneficiind de aceleași activități. Având în vedere că Asociația SAMAS este o organizație non profit, iar fondurile pentru programele sociale sunt din sponsorizări sau donații, implementarea programului Sănătos de mic în grădinițele private se va face contra unui cost.
Da, încurajăm orice părinte sau orice persoană să facă aceste cursuri, având în vedere faptul că informațiile primite sunt extrem de benefice în formarea unui comportament alimentar sănătos. În cazul în care nu sunteți cadru didactic și nici medical în grădinițe, urmarea cursului Sănătos de mic presupune o taxă.

Nu ați găsit informațiile dorite?