Cozonac cu nuci pisate


INGREDIENTE/2 cozonaci
- 500 g făină
- 250 ml lapte
- 150 g zahăr
- 100 ml ulei/unt topit
- 3 gălbenușuri
- 7 g drojdie uscată (1 pachețel)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 ou pentru uns
MOD DE PREPARARE
Se pun toate ingredientele în mașina de pâine și se setează programul pentru frământat. La finalul programului se răstoarnă aluatul pe o suprafață unsă cu ulei sau presărată cu făină, se împarte în două și se întind foi groase de cca 2 cm, cu latura egală cu lungimea formei de copt. Se repartizează uniform umplutura de mai jos (rahatul, stafidele, sau orice alegeți) și se rulează aluatul. Se pune în formă, se unge cu ou bătut și se lasă sa se „odihnească” 10-15 minute. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180-200˚ cca 40 minute.
Pentru umplutura de nucă
- 100 ml lapte (1/2 pahar)
- 50 g unt
- 200 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat
- 200 g nuci
Se fierbe laptele cu zahărul și untul până se dizolvă zahărul. Se ia de pe foc și se adaugă nuca macinată.
VALORI NUTRIȚIONALE (pentru 1 felie = 75 g):
Calorii: 279; Lipide: 14 g; Carbohidrați: 32 g; Proteine: 6 g
ATENȚIE! – Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum de maxim 3 lingurițe de zahăr pe zi (15 grame) pentru copii și 6 lingurițe (25-30 grame) pentru adulți.
Cozonacul este încărcat caloric și conține mult zahăr, așa că trebuie consumat doar ocazional și cu moderație:)
The post Cozonac cu nuci pisate appeared first on Sănătos de Mic.