Dragi participanți la modulul de nutriție sănătoasă a preșcolarului,
Vă invităm să studiați cu atenție materialele din cadrul fiecărui modul și să parcurgeți, de asemenea, exercițiile și quizurile din fiecare modul.
Fiecare exercițiu și quiz vă ajută să obțineți un număr de puncte, iar la finalul parcurgerii unui modul veți afla punctajul obținut – punctaj care totalizează scorurile obținute la fiecare întrebare.
Ne dorim să încurajăm învățarea, de aceea, dacă nu ați obținut un scor minim de 85% *, care este scorul de promovabilitate care vă permite să treceți la următorul curs, este posibil să reluați testele, până când ajungeți la standardul dorit.
Vă dorim mult succes,
Echipa Sănătos de mic
ATENȚIE:
* punctajul maxim total al unui modul este de 100 de puncte. Acestea se cumulează din răspunsurile corecte la exerciții și quiz-uri. Prin urmare, este necesar să obțineți minimum 85 de puncte pentru a finaliza cu succes un modul.
Răspunsurile pe care le trimiteți la fiecare exercițiu trebuie evaluate de către formator. Notarea poate dura câteva zile – în acest timp puteți continua lecțiile, însă, în lipsa notelor, modulul nu va fi considerat finalizat și nu veți putea trece la următorul modul.
Puteți participa la sesiunea sincron corespunzătoare unui modul chiar dacă nu ați primit încă notele la exercițiile rezolvate.
Nr. crt. | Conținut tematic | Obiective specifice | Competențe specifice | Nr. ore |
1 | Tema 1. Dezvoltarea copilului | Veți fi capabili după parcurgerea modulului:
Să înțelegeți contextul, importanța nutriției în dezvoltarea copilului și nevoile specifice ale acestuia; Să învățați modalitățile de monitorizare a principalelor modificări în dezvoltarea copilului. |
Calcularea IMC-ului copiilor și folosirea percentilelor. | 4 |
2 | Tema 2. Piramida alimentară: grupele alimentare și porțiile | Veți fi capabili după parcurgerea modulului:
Să înțelegeți ce sunt grupele alimentare, din ce sunt formate și așezarea acestora ca număr de porții în piramida alimentară; Să înțelegeți rolul piramidei nutriționale; Să conștientizați avantajele și dezavantajele fiecărei grupe alimentare. |
Identificarea grupei alimentare corespunzătoare fiecărui aliment;
Așezarea fiecărui aliment în piramida nutrițională; Capacitatea de a calcula numărul optim de porții din fiecare grupă alimentară în meniul copilului, conform necesarului de aport. |
6 |
3 | Tema 3. Micronutrienții | Veți fi capabili după parcurgerea modulului:
Să definiți micronutrienții; Să știți ce presupune o alimentație sănătoasă în ceea ce privește aportul de micronutrienți; Să cunoașteți micronutrienții, clasificarea și rolul acestora în alimentație. |
Identificarea micronutrienților;
Numirea de alimente care conțin micronutrienți: calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, fier, iod, seleniu, cupru; Cunoașterea necesarului zilnic de minerale pentru preșcolari. |
7 |
4 | Tema 4. Macronutrienții | Veți fi capabili după parcurgerea modulului:
Să definiți macronutrienții; Să cunoașteți ce presupune o alimentație sănătoasă în ceea ce privește aportul de macronutrienți; Să cunoașteți macronutrienții, clasificarea și rolul fiecărei categorii de macronutrienți în alimentație. |
Identificarea macronutrienților;
Numirea acelor alimente care conțin macronutrienți (proteine – lapte, ouă, carne, proteine vegetale, glucide -carbohidrați, lipide – grăsimi); Cunoașterea necesarului zilnic pentru fiecare grupă de macronutrienți pentru preșcolari. |
5 |
Caracteristici curs
- Lecții 37
- Teste 22
- Durată 22 de ore
- Skill level Începător
- Language Română
- Cursanți 1478
- Assessments Self
-
Tema 1: Dezvoltarea copilului
- Despre cursul Sănătos de mic
- Quiz – Despre cursul Sănătos de mic
- Introducere – Dezvoltarea copilului
- Curbele de creștere – informații esențiale
- Curbele de creștere – detalii suplimentare
- Exercițiu – curbe de creștere
- Indicele de masă corporală – informații esențiale
- Exercițiu – Indicele de masă corporală
- Circumferința abdominală și necesarul caloric – informații esențiale
- IMC – CA și Necesarul caloric – detalii suplimentare
- Exercițiu – Necesarul caloric
- Quiz Dezvoltarea copilului
- Grafice de creștere
-
Tema 2: Piramida nutrițională
- Introducere – Piramida nutrițională
- Laptele și produsele lactate – informații esențiale
- Laptele și produsele lactate – detalii suplimentare
- Exercițiu – laptele și produsele lactate
- Carnea, peștele, ouăle – informații esențiale
- Carne, pește, ouă – detalii suplimentare
- Exercițiu – carnea, peștele, ouăle
- Grăsimile alimentare – informații esențiale
- Grăsimile alimentare – detalii suplimentare
- Exercițiu – grăsimi
- Pâinea și cerealele – informații esențiale
- Pâinea și cerealele – detalii suplimentare
- Exercițiu – pâinea și cerealele
- Legume și fructe – informații esențiale
- Legume și fructe – detalii suplimentare
- Exercițiu – fructe și legume
- Zahărul și produsele zaharoase – informații esențiale
- Zahărul și produsele zaharoase – detalii suplimentare
- Exercițiu – zahăr și produse zaharoase
- Sarea și băuturile – informații esențiale
- Sarea și băuturile – detalii suplimentare
- Exercițiu – sarea
- Quiz – Piramida nutrițională
- Porțiile – informații esențiale
- Exercițiu – porții
- Quiz – Porții
-
Tema 3: Micronutrienți
-
Tema 4: Macronutrienți
- Macronutrienții – introducere
- Lipidele – informații esențiale
- Lipidele – detalii suplimentare
- Exercițiu – lipide
- Carbohidrații – informații esențiale
- Carbohidrații – detalii suplimentare
- Exercițiu – carbohidrați
- Proteinele – informații esențiale
- Proteinele – detalii suplimentare
- Exercițiu – proteine
- Dieta flexitariană
- Quiz – Macronutrienți
- Încărcare portofoliu – Nutriție
Sănătos de Mic este un program de educație nutrițională în grădinițe, care urmărește formarea unor deprinderi alimentare și de viață corecte, încă de la vârsta copilăriei.
Pentru a asigura coerența între ceea ce învață copiii la grădinițe și ceea ce văd în familie, am invitat și părinții la ateliere dedicate înțelegerii nevoilor nutriționale particulare ale copiilor preșcolari, urmăririi dezvoltării normale a acestora și împărtășirii unor sfaturi practice despre nutriție – atât din punct de vedere al asigurării unei alimentații echilibrate, cât și din punct de vedere al promovării unor obiceiuri sănătoase, uneori împotriva preferințelor și insistențelor copilului pentru anumite alimente.
Între principalele 10 probleme de sănătate ale copiilor la această vârstă, multe au legătură cu nutriția: obezitatea și excesul ponderal sau, dimpotrivă, deficitul de dezvoltare (statural, poderal), anemia prin deficit de fier, rahitismul. Obezitatea, recunoscută ca epidemie la nivel mondial, are consecințe severe asupra dezvoltării fizice și emoționale a copiilor și reprezintă un factor de risc major pentru apariția unor patologii, precum diabetul sau bolile cardiovasculare.
Nutriția copiilor preșcolari este determinantă pentru dezvoltarea și sănătatea viitorului adult, iar perioada preșcolară este critică în formarea obiceiurilor sănătoase, alimentare și de viață.
Programul este dezvoltat de Asociația SAMAS și Danone România și se desfășoară în parteneriat cu Inspectoratele Școlare și Direcțiile de Asistență Socială de la nivel local. Sănătos de mic este susținut de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, Societatea Română de Nutriție, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Societatea Română de Pediatrie, Societatea Națională de Medicina Familiei, Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, Asociația Dieteticienilor din România, precum și de către medici și specialiști de prestigiu.
Programul este deschis și altor parteneri interesați să susțină educația nutrițională în grădinițe.
Programul “Sănătos de Mic” promovează o alimentație diversificată și echilibrată, care asigură toate principiile nutritive necesare creșterii și dezvoltării copilului.
Programul NU își propune să promoveze anumite alimente sau categorii de alimente sau să critice altele. Ținând cont de nevoile nutriționale specifice vârstei și de aspecte de sănătate publică în rândul preșcolarilor, precum obezitatea si excesul ponderal, anemia, rahitismul, programul insistă asupra necesității de a consuma 2 porții de fructe și 3 porții de legume pe zi, precum si produse lactate, cereale integrale, pește, ou și ficăței – vectori alimentari pentru nutrienți importanți ca vitaminele, fierul, calciul, zincul sau seleniul. Programul promovează și o hidratare corectă, dar și activitatea fizică.
Vârsta preșcolară și primele clase de școală sunt esențiale pentru:
- dezvoltarea fizică: acumulare de capital osos și muscular, creștere (5 – 6 cm/ an), dentiție, forță, mobilitate.
Acumularea de calciu în sistemul osos este de 2 ori mai rapidă decât creșterea în greutate. În Romania, cca 20% dintre copiii preșcolari prezintă sechele de rahitism.
- dezvoltarea psiho-cognitivă: coordonare, învățare, autonomie, socializare
- formarea deprinderilor alimentare și de viață
Pentru viitorii ani ne dorim extinderea programului Sănătos de mic în grădinițele din toată țara, nu excludem pe viitor și implementarea lui în școli.
• Formarea de cadre didactice și medicale din grădinițele de stat;
• Formarea competențelor de utilizare a informațiilor primite în activitatea didactică de predare - învățare - evaluare;
• Introducerea informațiilor despre nutriția sănătoasă în curriculum preșcolarilor;
• Activități pentru promovarea unui stil de viață sănătos în rândul părinților, publicului larg și activități științifice;
• Ateliere de gătit sănătos cu părinții și copiii (atât în grădinițe, cât și online);
• Conferințe pentru părinți, cu specialiști în nutriție, psihologie, sport și educație fizică;
• Workshop-uri pentru cadrele didactice și medicale din grădinițe, participare la conferințe de profil (nutriție, medicină pediatrică, educație timpurie etc.)
• Simpozioane, sesiuni de comunicări, focus-grupuri, mese rotunde organizate cu experți, cadre didactice și medicale din grădinițe și părinții copiilor preșcolari;
• Ateliere de gătit online transmise, live, pe Facebook – “Azi gătim cu Dia”, “Spune-mi ce ai în frigider ca să-ți spun ce să gătești”, rețete sănătoase pregătite de micii bucătari Filip și Antonia - canalul de YouTube Sănătos de mic
Materialele sunt elaborate de experți (medici, nutriționiști, specialiști în educație timpurie și psihopedagogie) și validate de comitetul științific format din personalități prestigioase, reprezentând societățile medicale și instituțiile de învățământ, respectiv, de sănătate publică relevante.
Recomandările nutriționale pentru vârsta preșcolară derivă din recomandările internaționale și naționale. Informațiile despre dezvoltarea fizică normală sunt derivate din documentele elaborate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și EFSA.
Asociația SAMAS are a experiență în educația părinților în perioada primilor ani de viață ai copiilor lor, dar și în specializarea de cadre medicale care să facă acest lucru. Asociația SAMAS a creat prima comunitate de Educatori Perinatali din țară, sperăm ca și acest program să poată fi dezvoltat la nivel național.
Asociația SAMAS este o organizație non profit, toate programele sociale sunt gratuite pentru beneficiari. Cu toate acestea, pot fi anumite componente din program care pot avea costuri. În cazul Sănătos de mic, acestea sunt:
• Ghidul pentru părinți Sănătos de mic – 35 de lei
• Căpitanul Farfurie – 50 de lei
• Pachet educațional Ghid pentru părinți și jocul Căpitanul Farfurie – 75 de lei
Fiecare grădiniță beneficiază de un atelier de gătit gratuit în format față în față. Dacă există mai multe cereri pentru astfel de ateliere la aceeași grădiniță, acestea se vor putea desfășura contra cost. Pentru a solicita atelier de gătit în grădiniță, vă rugăm să ne trimiteți un email pe contact@sanatosdemic.ro.
Sănătos de mic poate fi implementat și în cadrul grădinițelor particulare, acestea beneficiind de aceleași activități. Având în vedere că Asociația SAMAS este o organizație non profit, iar fondurile pentru programele sociale sunt din sponsorizări sau donații, implementarea programului Sănătos de mic în grădinițele private se va face contra unui cost.
Da, încurajăm orice părinte sau orice persoană să facă aceste cursuri, având în vedere faptul că informațiile primite sunt extrem de benefice în formarea unui comportament alimentar sănătos. În cazul în care nu sunteți cadru didactic și nici medical în grădinițe, urmarea cursului Sănătos de mic presupune o taxă.
40 Comments
Vă mulțumesc!
Foarte interesant cursul!
Va multumim pentru informatiile transmise!
Foarte interesant cursul!
Va multumesc!
Foarte interesant si util!!!
Un curs util!
Un curs foarte util!
Mulțumim!
Va multumesc !
Un curs foarte eficient si benefic pentru sanatatea tuturor.
Un curs foarte interesant si util! Multumim!
Foarte interesant cursul!
Multumim mult!
Foarte interesant cursul! Mulțumim!
Multumesc!
Intersant
Mulțumesc pentru informațiile utile pe care ni le-ați furnizat.
Interesant curs!
Multumesc frumos pentru toate informatiile si pentru ca ne- ati oferit cursul gratuit!
Felicitari!
foarte bun acest curs
Informatii de o reala necesitate pentru a creste sanatos copiii.
Curs ce imbina utilul cu teoria si cu multe implicatii practice .
Mulțumesc, foarte bine structurat cursul.
Informații corecte si bine prezentate. Felicitări!
Multumesc!
Daca nu am trecut un quiz se mai poate obtine diploma de final?
Mulțumesc frumos pentru toate informațiile cu multe implicații practice și pentru ca ne- ați oferit cursul gratuit!
Curs ce îmbină teoria si cu multe aplicații practice
Un curs interesant si util, mi-am lamurit unele lacune!
Foarte interesant!
Foarte interesant cursul! Multumesc!!
Un curs util şi interesant!
Un curs care contine informatii pretioase, atat pentru noi, dascalii, cat si pentru noi ca si adulti, preocupati de sanatatea fizica si psihica. Va multumesc!
Foarte bun cursul!Felicitari
Informații utile și foarte bine prezentate. Mulțumim pentru tot.
Aș dori să reiau lecțiile cu testele la care nu am obținut punctajul minim.Vă mulțumesc anticipat.
Multumim!Foarte interesant cursul!
Multumesc! Super curs! Informatii noi si utile…
Mulțumesc!
Buna ziua! Un curs foarte util și cu informații prețioase.
Vă rog, aș dori să reiau lecțiile cu testele la care nu am obținut punctajul minim.Vă mulțumesc cu deosebită considerație!
Un curs util.Multumim
UN CURS EXTREM DE FOLOSITOR
Buna ziua!
Imi arata ca nu am promovat acest modul, desi am participat deja la cursurile sincron si am incarcat si meniul.
Oare o sa fiu probleme? In 15 voi finaliza cursurile sincron.